Pumpkin spice mix



Nie ma nic lepszego niż dynia. Uwielbiam dynię. Przygotowuję ją zarówno na słodko np. w owsiankach i koktajlach, jaki i na wytrawnie jako składnik curry, zup i sałatek. Najbardziej dynię lubię przyprawiać, no właśnie tzw. „pumpkin spices” – mieszanką przypraw do dyni. W okresie jesienno-zimowym w krajach anglosaskich następuje szał na produkty o smaku lub z dodatkiem przypraw do dyni. W sklepach można dostać prawie wszystko z dodatkiem tej mieszanki. Angielska nazwa może być myląca i sugerować, że w mieszance znajduje się dynia podczas gdy jej składnikami są przyprawy utożsamiane przez długi czas z tzw. „pumpkin pie”.  Już w XVII wieku pionierzy na amerykańskiej ziemi wypiekali ciasta z dynią z użycie specjalnego miksu przypraw. Jednak to dopiero w roku 1936 użyto oficjalnie nazwy „pumpkin spice”. W tym samym roku The Washington Post wydrukował przepis na ciasto dyniowe przyprawione tą mieszanką.  Na rynku spożywczym jako gotowy produkt najpierw pod nazwą „pumpkin pie spice” pojawił się w latach 50-tych by dekadę później widnieć już jako „pumpkin spice”. Na samym początku używano tej mieszanki jedynie w celu przyprawiania ciasta dyniowego, później jednak zaczęto używać jej także do dań wytrawnych zawierających różne odmiany dyni czy słodkie ziemniaki.  W połowie lat 90-tych mała firma z Nowego Meksyku (USA) zainspirowała się miksem przypraw i stworzyła świeczkę o takim zapachu. Kilka lat później wymyślono słynne – pumpkin spice latte poprzez zmieszanie przypraw z mlekiem i cukrem. Oczywiście tej wersji nie polecam i lepiej przygotować dyniowe latte z niesłodzonym mlekiem roślinnym z dodatkiem odrobiny syropu klonowego lub ksylitolu. 




Mój przepis na mieszankę „pumpkin spice”:

- kilka łyżeczek mielonego cynamonu
- 1 łyżeczkę mielonego anyżu
- 1 łyżeczkę mielonych goździków
- ćwiartkę łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- ćwiartkę łyżeczki mielonego imbiru
+ opcjonalnie szczypta kardamonu


English version:

There is nothing better than a pumpkin. I love pumpkin. I prepare it in sweet meals like porridge and cocktails, and  as a component of curry, soups and salads. I like to spice the pumpkin with "Pumpkin spices". During  autumn and winter, the Anglo-Saxon countries are flooded with thousends of products flavoured with pumpkin spices. In stores you can get almost anything with the addition of this blend. The English name maybe misleading and suggest that the pumpkin is actually in the mixture. However it's just a blend o different spices that for a long time were connected with spicing pumpkin pie.Already in the seventeenth century pioneers baked pumpkin pies using a special spice mix. However, it was only in 1936 that the name "pumpkin spice" was officially used. In the same year the Washington Post printed a recipe for pumpkin pie flavored with this mixture. In the food sector as a product first "pumpkin pie spice" appeared in the 50's and a decade later to be seen as a "pumpkin spice". At first it was used only for seasoning pumpkin cakes, but later it was also used for savory dishes containing various pumpkins or sweet potatoes. In the mid-1990s, a small New Mexico company was inspired by a mix of spices and created a candle with such a scent. A few years later, the famous pumpkin spice latte was invented by mixing pumpkin spices with milk and sugar. Of course, this version is not recommended and is better for you to prepare pumpkin latte with unsweetened plant milk with a dash of maple syrup or xylitol.

My recipe for a "pumpkin spice" mix:
- a few tablespoons of ground cinnamon  
- 1 teaspoon ground anise
- 1 teaspoon ground cloves
- a quarter of teaspoon of ground black pepper 
- a quarter teaspoon of ground ginger
+ a pinch of grounded cardamom
     

Komentarze

Popularne posty