Jesień - czas zmian i budowania lepszej wersji siebie



„Jesień? Może czasem zimno i pada deszcze, ale to właśnie wtedy zaczynasz myśleć o swoim życiu”

 Listopad, znowu przyszła jesień… Zamiast skupiać się na negatywach, zmiennej pogodzie czy dniach bez grama słońca warto pomyśleć czy to właśnie nie moment żeby zrobić coś dla siebie, swojego zdrowia, ciała czy umysłu. Co prawda do sezonu bikini jeszcze daleko ale czy nie jest przyjemniej ,gdy nie masz nad sobą bata w postaci - „ wakacje za miesiąc czas się wziąć za siebie”? Ciemne wieczory lepiej poświęcić na energetyzujący trening czy przygotowywanie rozgrzewających zdrowych posiłków na cały tydzień.  Można też usiąść z książką i poszukać nowych inspiracji by ulepszać codzienność czy rozluźnić zestresowaną głowę.

Jesień to okres, który jest wyzwaniem dla naszej odporności.  By pobudzić się do działania i ożywić naszą wątrobę do wzmożonej aktywności warto zaczynać każdy poranek od szklanki ciepłej wody z cytryną. Napój ten nie tylko da Ci poranną dawkę witaminy C ale również działa pobudzająco dla naszego ciała i metabolizmu po nocnym odpoczynku.

To właśnie teraz  nasze ciało domaga się cieplejszych i cięższych potraw. Warto więc odstawić na bok smoothie bowle, lody z bananów czy granolę z jogurtem i postawić na gorące owsianki, jaglanki i inne warianty zbóż na ciepło.  Eksperymentuj ze smakami, zamiast zwyczajnej owsianki wybierz amarantus, płatki z komosy ryżowej (quinoa) czy płatki gryczane. Komponuj własne mieszanki łączą dwa różne typy płatków. Dzięki temu dostarczasz sobie  bardziej różnorodnych elementów i wzbogacasz swoje posiłki by bronić organizm przez chłodem i wszechobecnymi chorobami.  Słuchaj swojego organizmu, cięższe posiłki  mogą sprawiać że układ pokarmowy może wolniej trawić. Warto postawić na większą ilość błonnika i suszone owoce – morele, rodzynki, śliwki. Unikaj żurawin często są one dodatkowo dosładzane oraz dodaje się do nich olej.  Wybieraj produkty niesiarkowane.  Pamiętaj jednak że suszone owoce mimo iż bardzo zdrowe są też kaloryczne, więc delektuj się z umiarem. 

Jesień jest czasem kiedy mamy dostęp do bogactwa jesienny warzy i owoców. Czy myśląc o jesieni nie przychodzi Ci do głowy od razu piękna, pomarańczowa dynia, soczyste jabłka i miękkie gruszki. No właśnie…Korzystaj z nich wszystkich bez ograniczeń! Warto postawić na produkty bogate w witaminę A jak dynie, bataty czy czerwona kapusta. Dzięki nim wzmocnisz skórę i paznokcie.  Jesienią targi są pełne buraków, różnego rodzaju grzybów, brukselki, kalafiorów, dyń czy  młodego jarmużu.  Pojawił się także topinambur czy brukiew. 


Postaw na lokalne jabłka, gruszki czy równe odmiany śliwek.  Mimo iż lepiej kupować warzywa i owoce rosnące lokalnie trudno odmówić sobie słodkich fig, które pojawiają się teraz w naszych sklepach czy owoców cytrusowych, które w tym okresie są najsmaczniejsze. W końcu to czas ciepłych naparów z cytrusów i aromatycznych przypraw korzennych.

Właśnie, nie bój się przypraw! Eksperymentuj z różnymi odmianami pieprzu, przyprawami korzenny mi jak cynamon, anyż, kardamon czy gałka muszkatołowa. Nie tylko dodadzą nowego posmaku do potraw ale i rozgrzeją Cię od wewnątrz.  Takie przyprawy pasują nie tylko do słodkich dań ale zaskakująco smakują w potrawach wytrawnych. Ja dodaję mieszankę przypraw korzennych do potraw z soczewicą, pomidorami czy grzybami.Zrób swoją własną wersję słynnej "pumpkin spice". 

Wykorzystaj te nadchodzące miesiące do zbudowania zdrowszej, szczęśliwszej wersji siebie tak by wiosną pomyśleć – „Plaża? Choćby jutro! "

Komentarze

Popularne posty