Jesień - czas zmian i budowania lepszej wersji siebie
„Jesień? Może czasem zimno i pada deszcze, ale to właśnie
wtedy zaczynasz myśleć o swoim życiu”
Listopad, znowu
przyszła jesień… Zamiast skupiać się na negatywach, zmiennej pogodzie czy
dniach bez grama słońca warto pomyśleć czy to właśnie nie moment żeby zrobić
coś dla siebie, swojego zdrowia, ciała czy umysłu. Co prawda do sezonu bikini
jeszcze daleko ale czy nie jest przyjemniej ,gdy nie masz nad sobą bata w
postaci - „ wakacje za miesiąc czas się wziąć za siebie”? Ciemne wieczory lepiej
poświęcić na energetyzujący trening czy przygotowywanie rozgrzewających zdrowych
posiłków na cały tydzień. Można też
usiąść z książką i poszukać nowych inspiracji by ulepszać codzienność czy
rozluźnić zestresowaną głowę.
Jesień to okres, który jest wyzwaniem dla naszej
odporności. By pobudzić się do działania
i ożywić naszą wątrobę do wzmożonej aktywności warto zaczynać każdy poranek od
szklanki ciepłej wody z cytryną. Napój ten nie tylko da Ci poranną dawkę
witaminy C ale również działa pobudzająco dla naszego ciała i metabolizmu po
nocnym odpoczynku.
To właśnie teraz nasze
ciało domaga się cieplejszych i cięższych potraw. Warto więc odstawić na bok
smoothie bowle, lody z bananów czy granolę z jogurtem i postawić na gorące owsianki,
jaglanki i inne warianty zbóż na ciepło.
Eksperymentuj ze smakami, zamiast zwyczajnej owsianki wybierz amarantus,
płatki z komosy ryżowej (quinoa) czy płatki gryczane. Komponuj własne mieszanki
łączą dwa różne typy płatków. Dzięki temu dostarczasz sobie bardziej różnorodnych elementów i wzbogacasz
swoje posiłki by bronić organizm przez chłodem i wszechobecnymi chorobami. Słuchaj swojego organizmu, cięższe posiłki mogą sprawiać że układ pokarmowy może wolniej
trawić. Warto postawić na większą ilość błonnika i suszone owoce – morele,
rodzynki, śliwki. Unikaj żurawin często są one dodatkowo dosładzane oraz dodaje
się do nich olej. Wybieraj produkty
niesiarkowane. Pamiętaj jednak że
suszone owoce mimo iż bardzo zdrowe są też kaloryczne, więc delektuj się z
umiarem.
Jesień jest czasem kiedy mamy dostęp do bogactwa jesienny
warzy i owoców. Czy myśląc o jesieni nie przychodzi Ci do głowy od razu piękna,
pomarańczowa dynia, soczyste jabłka i miękkie gruszki. No właśnie…Korzystaj z
nich wszystkich bez ograniczeń! Warto postawić na produkty bogate w witaminę A
jak dynie, bataty czy czerwona kapusta. Dzięki nim wzmocnisz skórę i paznokcie. Jesienią targi są pełne buraków, różnego
rodzaju grzybów, brukselki, kalafiorów, dyń czy młodego jarmużu. Pojawił się także topinambur czy brukiew.
Postaw na lokalne jabłka, gruszki czy równe odmiany śliwek. Mimo iż lepiej kupować warzywa i owoce rosnące
lokalnie trudno odmówić sobie słodkich fig, które pojawiają się teraz w naszych
sklepach czy owoców cytrusowych, które w tym okresie są najsmaczniejsze. W końcu
to czas ciepłych naparów z cytrusów i aromatycznych przypraw korzennych.
Właśnie, nie bój się przypraw! Eksperymentuj z różnymi odmianami
pieprzu, przyprawami korzenny mi jak cynamon, anyż, kardamon czy gałka
muszkatołowa. Nie tylko dodadzą nowego posmaku do potraw ale i rozgrzeją Cię od
wewnątrz. Takie przyprawy pasują nie
tylko do słodkich dań ale zaskakująco smakują w potrawach wytrawnych. Ja dodaję
mieszankę przypraw korzennych do potraw z soczewicą, pomidorami czy grzybami.Zrób swoją własną wersję słynnej "pumpkin spice".
Wykorzystaj te nadchodzące miesiące do zbudowania zdrowszej,
szczęśliwszej wersji siebie tak by wiosną pomyśleć – „Plaża? Choćby jutro! "
Komentarze
Prześlij komentarz